Herberg Pasveer


Herberg Pasveer
©: Collectie Fries Scheepvaartmuseum Sneek

Al eeuwenlang komt de naam “ Pasveer “ voor onder Tjalhuizum. Aan de rand van de Middelzee was hier een veerverbinding met het dorp Hartwerd aan de overkant. In het  boek  “ Binnendiken en Slieperdiken yn Fryslân ” van Rienks en Walther staat dat nabij een oude zeedijk van de Middelzee aan de noordwestkant van Tjalhuizum een boerderij stond die “ Pasveer of Pasfear “ werd genoemd.

Kerst Huisman omschrijft in een artikel in de Leeuwarder Courant van 26 augustus 1999 de betekenis van naam “Pasveer”.

Gedeelte uit het artikel van Kerst Huisman:

“ Er zijn of waren trouwens meer Pasveers. Ook een boerderij bij Tjalhuizum heet zo. Op het eerste gezicht doet de naam denken aan de aanduiding voor een veer dat mensen overzet van de ene kant naar de andere kant van het water. Het zou in sommige gevallen wel kunnen De herbergen in Workum en Bolsward stonden aan het water en er kan daar best een veer zijn geweest. Bij Pasveer in Loënga en Tjalhuizum wordt het al wat moeilijker. Loënga ligt niet ver van de Sneeker Trekvaart, maar er is op korte afstand van Pasveer al sinds mensenheugenis een brug, dus een veer daar in de vaart lijkt niet erg logisch. Maar bij Tjalhuizum ligt en lag helemaal geen vaart, daar was zeker ook geen veer “

Tjalhuizum wordt in 1381 voor het eerst genoemd als Tialhusum en lag toen al niet meer aan het water.   

© Tekst: Wytske Heida © Foto voorblad: Collectie Fries Scheepvaartmuseum Sneek
Lees meer

Gerelateerde informatie


Foto’sDocumenten

  • Herberch Pasveer, Tsjalhuzum, FR

    Disclaimer

  • Herberg Pasveer Tjalhuizum, NL

    Disclaimer



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsbelang Folsgeare)