Wie verbouwt, vindt nog eens wat !!


Wie verbouwt, vindt nog eens wat !!
©: RT, foto 1910

En niet dat men tot de ontdekking komt dat de boel toch erger verrot is dan verwacht, maar dat er soms nog wel eens wat aardigs voor het licht komt. Zo was de bewoner van De Lyts Ein nummer 15 bezig om de houten vloer van de kamer te veranderen in beton. Toen alle planken verwijderd waren, bleek dat er nogal wat water onder stond, water dat maar niet weglopen wou. Zou daar misschien een zogenaamde ‘wel’ onder zitten?
Mooier was de vondst van een houten plankje, een gewoon stukje van een vloerplank, met daarop de tekst:

U.D. Woudstra
7 Juni 1906
Geboren Lemmer 1885
Werkende voor W. Gaasterland
Bouwkundige te Den Haag

Deze tekst klopt precies met de bouwtekening van 26 maart 1906 waar op staat: W.F. Gaasterland, Architect, ’s Gravenhage.’
De eerste bewoner van dit huis was meester Klaas Gaasterland, van 1906 tot 1916 onderwijzer aan de Christelijke School. Hij staat op de foto uit 1910 pontificaal op het bruggetje dat zijn woning verbindt met de weg.

Op dit verhaaltje in De Doarpsskille kwam de volgende reactie:

Beste lezer,
Heel toevallig kom ik dit verhaal tegen na een beetje surfen op internet. De genoemde U.D. Woudstra in dit verhaal is mijn opa Uiltje Douwes Woudstra, geboren te Lemmer in 1885 en overleden te Sneek in 1958. Zijn zoon Anne Woudstra, is mijn vader en hij was van 1962 tot 1990 woonachtig aan de Stationsweg 13 te Metslawier. Hij was werkzaam op het gemeentehuis aldaar.
Helaas is mijn vader 10 mei jl. overleden maar ik weet zeker dat hij dit prachtig had gevonden. Een plankje, bij de bouw van de woning beschreven door zijn vader en 100 jaar als vloerplank in gebruik in een woning 3 km van Metslawier.
Ik herinner mij nu ook een verhaal wat mijn vader mij ooit eens verteld heeft. Zijn vader, Uiltje dus, was werkzaam aan dit huis in Oosternijkerk. Hij had toen verkering met mijn oma en zij is eens met het "Dockumer Lokaeltsje" in Metslawier gearriveerd en vandaar ging zij lopend naar Oosternijkerk. Nu kan ik het verhaal dus plaatsen. Nu snap ik wat zij in Oosternijkerk te zoeken had !!!

Colofon

De Doarpsskille, januari 2003

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT, foto 1910
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s