Smederij Rozendal

Smederij Rozendal
©: Willem de Wilde, 1933

Deze foto is al eens eerder gepubliceerd en wel in 1979 in “Een geschiedenis van Oosternijkerk”, bl. 197.

Het is de oude smederij van Sieger Rozendal aan de Buorren (nummer 35). Sinds 1908 was er een fietsenmakerij gevestigd in het linker huis, waarna in 1925 de smederij rechts werd aangebouwd. De personen op de foto zijn van links naar rechts: Jan Postma, timmerman Thomas de Wilde, Livius Woude uit Ee, schilder Rense Cuperus, Hendrik Heeringa, Christiaan de Wilde en Martha Rozendal (vooraan), Wiltje Rozendal, zoon van de smid, en Sieger Rozendal, de smid zelf.

Wiltje Rozendal, in later jaren getooid met een prachtige bos grijs-wit haar, was lange jaren smid en fietsenmaker in dit pand. In de smederij stond een kachel en ’s winters was dat natuurlijk een prachtig plekje voor de oudere Oosternijkerkers om bijeen te komen en allerlei (sterke) verhalen op te halen: De smederij werd hoe langer hoe meer gebruikt als een ouderensoos; er zal vast wel een bankje gestaan hebben!

In 1974 nam zoon Sieger Rozendal de zaak over van zijn vader die daarna aan de Buorfinne ging wonen. Sieger dacht toch iets anders over de ouderen-soos en plaatste de bijgaande advertentie in de Dokkumer Courant:

Colofon

De Doarpsskille, juni 2013

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: Willem de Wilde, 1933
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s