Ropsterwei

Ropsterwei
©: RT, foto 2017

Deze kronkelende straat maakte eeuwenlang deel uit van de weg van Mitselwier naar Ternaard. Over deze straat en daarna dwars door Easternijtsjerk, De Lyts Ein, Ald Each en verder door Bollingwier en langs Wie ging men vroeger van Mitselwier, de hoofdplaats van Oostdongeradeel, naar de hoofdplaats van Westdongeradeel, het dorp Ternaard. Het was om zo te zeggen een belangrijke doorgaande weg.

De naam is afkomstig van Ropta State, een adellijk onderkomen dicht bij Mitselwier. Daar woonden zeker al vanaf 1422 leden van de familie Ropta, maar waarschijnlijk al veel eerder. De bekendste Ropta was Worp, grietman van Oostdongeradeel. De laatste Ropta trouwde met een Van Sternsee en zo kwam de state in andere handen tot de afbraak in 1732. De poort bleef nog tot 1769 staan. In 1962 werd begonnen met de bouw van kweekbedrijf Ropta HZPC waarbij verschillende archeologische vondsten werden gedaan. Dat bedrijf groeide in de loop der jaren door verschilende uitbreidingen en verbouwingen uit tot een groot veredelingsbedrijf van aardappelrassen.

Voor de geschiedenis van Easternijtsjerk zijn twee boerderijen aan de Ropsterwei van groot belang. Rond 1160 waren de boerderijen Donia en Fookma (nummers 5 en 3) eigendom van een zekere Dodo. Hij en zijn vrouw Siburg schonken deze twee boerderijen aan het klooster Mariëngaarde op voorwaarde dat van de opbrengst van de boerderijen een kerk zou worden gesticht, Nova Ecclesia = Nieuwe Kerk = Nijtsjerk. Het echtpaar werd opgenomen in het klooster en hun laatste wensen werden vervuld door het ontstaan van het dorp Easternijtsjerk. Helaas is het bedrijfsgedeelte van Fookma in 2022 door brand verwoest.

Ropsterwei, 1948.
De oude slingerende weg richting Ropta en Mitselwier. Dat slingeren wijst op een hoge ouderdom, mogelijk dat er een oude zeedijk in is te herkennen. Zeker gezien de blokverkaveling ten noorden van deze weg is dat goed mogelijk. De twee woningen die op deze foto te zien zijn, zijn jarenlang bewoond door leden van de familie Jongeling. Het linker huis door Thijs Tjeerds en na hem zijn zoon Sijbe Thijses Jongeling. Sinds lange jaren woont er een Kooistra, eerst Harke en nu zijn zoon Marten Kooistra. Het huis midden op de foto is het voorste stuk van een gardeniersbedrijf, het hoge dak tussen het huis en de boom is het dwarsgeplaatste achterstuk waarin de stal en de schuur waren gevestigd. Het laatst woonde Dirkje Heeringa-Jongeling er, dochter van Ype Jacobs Heeringa (die er ook een fouragehandel dreef) en getrouwd met Tjeerd Sybes Jongeling, voordat zij naar Doktersfiif verhuisde. De woning stond toen jarenlang leeg en verwaarloosde totaal. In 1991 brak Rienk Terpstra alles af, het boerderijgedeelte werd niet meer opgebouwd, het voorhuis verrees in oude stijl. Later werd er een schilderswinkel bij gebouwd op de plek van de oude schuur. Het achterstuk van een boerderij geheel rechts op de foto is van Johannes en Jel Blom-Boersma (Jel was bij de jeugd beter bekend als ‘Beppe Aai’ omdat ze kippen hielden en jarenlang eieren verkochten) aan de Langgrousterwei 15, nu staat daar een keurige woning met daarachter een grote (voormalige timmer-)loods van de familie Solle.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT, foto 2017
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s