Pro-Markt Yde Bos

Pro-Markt Yde Bos
©: Reinder Tolsma

Een gesprek met Yde Bos in 1999.

Yde Bos (27) woont met Wonda Terpstra en de kinderen Susanne (7) en Jarno (½) aan de Stationsweg in Metslawier. Ze wonen daar nu dik drie jaar en knappen hun huis daar langzamerhand op.

Eerder woonden ze in Dokkum en daar heeft Bos het kruideniersvak geleerd. Vanaf een jaar of 14 was hij eerst vakkenvuller en in zijn vrije tijd en na schooltijd alle dagen werkte hij bij de supermarkt in Zuidoost, vlak bij de Fonteinkerk. Dat was eerder Koopsterland en Albert Hut en is nu Super Lemstra. Op alle plaatsen in die supermarkt heeft hij wel gewerkt, maar de laatste tijd vooral op de groenteafdeling, de inkoop hiervoor deed hij ook.

De nieuwe winkelman maakt een hele nieuwe start aan De Buorren. De Cirkel verdwijnt en maakt plaats voor een Pro-Markt. Dat is onderdeel van de ZHM in Wolvega en die is gespecialiseerd in dorpswinkels, de SRV hoort trouwens ook bij dit concern.

Op zaterdag 13 februari gaat de Cirkel om 12 uur dicht en maken Jappie Tanja en Yde Bos de balans op. Op 15,16 en 17 februari gaat de winkel drie dagen dicht, wordt alles overhoop gehaald en ingericht volgens de inzichten van Yde en de organisatie van de Pro-Markt. Yde is al even in een pas ingerichte Pro-Markt in Twedde in Groningen geweest en ziet het wel zitten.

Wie benieuwd is hoe het na de veranderingen eruit ziet in de nieuwe Pro-Markt, kan op donderdag 18 februari om negen uur terecht aan De Buorren 11.

Winkelmeisje Froukje, zij is intussen ook Nijtsjerkster geworden, kan haar werk in de dorpswinkel houden en zal vooreerst met baas Yde de zaak draaiende houden.

Wonda houdt haar werk bij de Aegon eerst aan. Hoe het later komt moet nog bekeken worden. Datzelfde geldt voor een mogelijk woonhuis.

Het zou natuurlijk voor de winkelman het beste zijn om in Nijtsjerk te wonen in plaats van in Metslawier, maar het eerdere woonhuis bij de winkel is intussen ingenomen door bloemenwinkel De Zonnebloem, zodat wonen naast de winkel niet mogelijk is.

De toekomst zal uitsluitsel geven en vooreerst heeft de nieuwe winkelman werk genoeg om de zaak op poten te zetten.

De redactie heeft met hem gesproken en kreeg de indruk dat hij wel met plannen bezig is: “dit moet eigenlijk anders en dat zou ik ook wel willen”. In hoeverre alles te realiseren valt, zal op 18 februari en daarna wel duidelijk worden, maar de redactie roept hem vanaf deze plaats een welkom toe en succes!!!

Bron: Doarpsskille, maart 1999

© Tekst: Reinder Tolsma © Foto voorblad: Reinder Tolsma
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s