Kofschippen/hellingen


Kofschippen/hellingen
©: onbekend

Veel schippers uit de Friese havenplaatsen voeren in de 16de, 17de en 18de eeuw met hun schepen naar de Oostzeelanden en langs de Franse, Spaanse en Portugese kust. Maar dat ook Grou een grote bloeiperiode gekend heeft, die te danken was aan deze kustvaart is minder bekend.
Toch voeren in de tweede helft van de 18de eeuw enkele tientallen Grouster schippers met hun kofschepen langs de Europese kusten. Na de winter voeren ze vaak eerst in zuidelijke richting, de havens van de Oostzeelanden waren dan nog niet ijsvrij, om o.a. zout, wijn en specerijen op te kopen en die vervolgens via de Sont naar de Oostzeelanden te brengen. Daar vandaan namen ze vaak hout en granen mee terug naar Nederland. 
Die kofschepen werden op drie verschillende hellingen in Grou gebouwd en dat zorgde voor veel werkgelegenheid. De hellingbazen zochten mensen die in deze schepen wilden investeren. De investeerders kregen dan een aandeel in het kofschip. De aandelen werden in de wijde omgeving van Grou gekocht.
Ook ontstond er een levendige handel in deze aandelen. Zo kon je b.v. je 1/16 portie (aandeel) in een kofschip verkopen in vier keer 1/ 64 portie. Deze bloeiperiode eindigde toen de Franse legers in Nederland de dienst uitmaakten en Napoleon in 1806 het Continentale stelsel invoerde.


Bronnen: Archief Leeuwarder Courant en Tresoar

Colofon

Bronnen: Archief Leeuwarder Courant en Tresoar

© Foto voorblad: onbekend
Lees meer



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Grou)