Expressiemiddag Foeke Sjoerds Skoalle

Expressiemiddag Foeke Sjoerds Skoalle
©: Janine Lous

Op Facebook stond in 2018 de volgende mededeling
‘Nog 51 dagen en dan bestaat de christelijke school in Oosternijkerk 150 jaar. Schoolreünie op zaterdag 26 mei 2018, van 13.00 tot 19.30!
Geef je emailadres door op reunyfss@gmail.com. 
Verdere informatie en daadwerkelijke opgave volgt tzt.’
Dat leverde deze reactie op:

Expressiemiddag, 1995.
Donderdagmiddag 2 uur, tijd voor expressie. Er zijn meerdere onderdelen zoals textiel, papier, toneel, keukelen, hout en klei. Toen Janine Lous nog meewerkte aan deze middag nam ze één keer per cursusblok haar man dominee Cees Lous mee. Op de eerste foto ligt hij languit op de tafel als ‘slachtoffer’ om een gipsmasker te laten maken. Geert Hoekstra, Arjen Brouwer, Gert Jan Overeem, Karlijn Jansen, Johan Slagman (achter) en Geanna Tanja en Froukje Cuperus hebben duidelijk zin om de dominee eens goed in te smeren met gips! Ten bewijze dat hij het echt is, dient de tweede foto.
Een poos later kreeg ik deze brief van de dominee:

Beste Reinder.
Vandaag ontvingen wij via de post De Doarpsskille met daarin het artikeltje over het naderende jubileum van de Foeke Sjoerds Skoalle. Bij ons riep dat meteen weer vele goede herinneringen boven: Janine heeft een aantal jaren meegedaan als vrijwilliger bij de creatieve middag (of heette dat toen expressiemiddag?). Zij had de klei- en gipsgroep onder haar hoede. Elk blokje van zes weken begon met het maken van een gipsmasker op mijn gezicht. Janine heeft daar destijds een vijftal foto’s van gemaakt. Na enig speuren kwamen ze boven water. Mocht je daar belangstelling voor hebben (en het verhaaltje erbij), dan zal ik deze foto’s met genoegen scannen en opsturen. 
Natuurlijk had ik belangstelling voor de foto’s en per ommegaande elektronische post kreeg ik die toegestuurd, inderdaad met een aanvulling erbij:
De tekst in ons plakboek vermeldt exact dezelfde namen van de kinderen. Wel nog een leuke aanvulling: per sessie werden twee maskers gemaakt. Na afloop werden die verloot onder de kinderen van het groepje. Juist deze keer dat foto’s werden gemaakt, behoorde Geanna Tanja tot de gelukkigen. De week daarop zei haar vader Jappie Tanja (van hervormden huize ????): 
‘Ik heb het masker opgehangen. Heb ik eindelijk een gereformeerde dominee aan de muur!’

Colofon

De Doarpsskille – Extra Edysje Skoallereuny – 26 maaie 2018

© Tekst: Cees Lous © Foto voorblad: Janine Lous
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s