Bronnen en hulpmiddelen voor eigen onderzoek
In dit venster vind je een aantal digitaal toegankelijke bronnen voor onderzoek naar de geschiedenis van eigen familie, eigen omgeving en andere persoenen en hun omgeving.
WieWasWie
Ga op zoek naar je voorouders, doorzoek oude documenten en bekijk het origineel.
www.wiewaswie.nl
AlleFriezen
Alle Friezen is een website die wil laten zien wat er in de Friese gemeentearchieven, het Historisch Informatiecentrum Noordoost Fryslân, het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar te vinden is over alle personen, die van de 16e eeuw tot begin zestiger jaren van de vorige eeuw in Friesland geboren, getrouwd of overleden zijn. AlleFriezen stelt van de aangesloten gemeenten alle openbare akten van de burgerlijke stand (vanaf 1811) en deels de bevolkingsregisters digitaal beschikbaar. Daarnaast wordt een groot aantal gegevens uit bronnen van voor 1811 beschikbaar gesteld.
https://allefriezen.nl.
Delpher, online archief van Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften
In Delpher vind je miljoenen historische kranten, boeken en tijdschriften uit de collecties van bibliotheken, archieven en wetenschappelijke instellingen. Je kunt alle digitaliseerde teksten gratis, woord voor woord doorzoeken, zonder dat je daarvoor een account nodig hebt.
www.delpher.nl
HIsGis Fryslân
HisGIS Fryslân is het oudste onderdeel van HisGIS. Het komt voort uit het sinds 1988 lopende project Kadastrale en Prekadastrale Atlas fan Fryslân van de Fryske Akademy. Dat hield in het per gemeente uitbrengen van de kadastrale registratie van 1832 én een systematische boerderijreconstructie voor de jaren 1700 en 1640. In 1998 werd begonnen met het digitaliseren van de al uitgegeven en in voorbereiding zijnde delen voor het westen en noorden van Fryslân. In de jaren 2003-2005 werd het systeem vervolgens tot heel Fryslân uitgebreid. Eind 2005 kon zodoende de HisGIS-site gelanceerd worden. in 2007 werden nog een aantal nieuwe kaart- en informatielagen toegevoegd.
https://hisgis.nl/projecten/fryslan/
Hisgis Friese steden
In Hisgis Friese steden vind je historische kadastrale gegevens, ansichten, geveltekeningen enz. van alle 11 Friese steden.
https://maps.hisgis.nl/fr/fs/
De beeldbank van Tresoar.
In de beeldbank van Tresoar vind je prachtige foto’s van vroeger en oude kaarten uit onze collectie die digitaal beschikbaar zijn. Veel beelden zijn direct downloadbaar in hoge resolutie. De beeldbank bevat in totaal meer dan 95.000 oude foto’s, tekeningen, kaarten en prenten van Fryslân.
https://tresoar.nl/zoeken/collectie
Kadastrale kaarten uit 1887 van alle Friese gemeentes.
Via dezelfde link als van de beeldbank van Tresoar kun je ook terecht in de kadastrale kaarten uit 1887 van alle Friese gemeentes, de zgn. netteplan kaarten.
CBG - Centrum voor familiegeschiedenis
Op de site van het CBG vind je o.a. een stappenplan voor het opzetten van een eigen stamboomonderzoek. Daarnaast vind je er een aantal belangrijke hulpmiddelen voor het verzamelen van gegevens over je recente familiegeschiedenis, zoals het Nationaal Register van Overledenen (NRO). Het bevat de persoonskaarten en persoonslijsten van mensen die zijn overleden in de periode vanaf 1939. Dankzij deze persoonskaarten en persoonslijsten heb je toegang tot persoonsgegevens van overleden personen die via de burgerlijke stand nog niet zijn in te zien.
https://cbg.nl/
Roosje Roos
Via de site van Roosje Roos kun je online zoeken in een deel van de Burgerlijke Stand van Nederlands – Indië.
www.roosjeroos.nl
Het Nationaal Archief
Het Nationaal Archief, gevestigd te Den Haag, is de grootste openbare archiefinstelling in Nederland. Er ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in 137 kilometer aan documenten en 800 terabyte aan digitale bestanden. Daarnaast heeft het Nationaal Archief 15 miljoen foto's en 300.000 kaarten en tekeningen in de collectie.
www.natinaalarchief.nl
FamilySearch
De Site Family Search is een gratis site met tal van nuttige adviezen en hulpmiddelen voor het onderzoek naar je familiegeschiedenis.
www.familysearch.nl
Aldfeaer
Via de site van Aldfaer kun je gratis een windowsprogramma downloaden voor het vastleggen van alle stamboomgegevens. Op één overzichtelijk scherm kun je er de belangrijkste gegevens van een persoon ivoeren, inclusief de ouders, huwelijken, kinderen, broers en zusters, notities, leeftijd bij belangrijke familiegebeurtenissen en foto's.
www.aldfaer.net
Friesland op de kaart
Op de site van Friesland op de kaart kun je een aantal historische kaarten van Friesland vinden, o.a. De Schotanus – Halma Atlas uit 1718 en de Atlas van Eekhoff uit 1849 – 1859. Maar daarnaast ook topografische kaarten van Friesland uit 1870 -n 1935, 1950 en 2011 en kaarten van de 11 Friese Steden.
www.frieslandopdekaart.nl
Vegelinkaart
Nog een interessante historische kaart van Friesland is de Nieuwe Caert van Frieslant, ook wel Vegelinkaart genoemd, te vinden op de site van de Zuiderzeecollectie.
www.zuiderzeecollectie.nl