Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.

Jacobikerk


Jacobikerk
©: It âlders erf

De eerste, aan het eind van de 15e eeuw afgebrande kerk, was een kerk van tufsteen. Al in de 12e eeuw wordt de kerk genoemd. De huidige laatgotische Jacobikerk dateert uit begin 1500 en is gebouwd op een terp.

Aanvankelijk had de kerktoren een zadeldak, maar tijdens een verbouwing in 1862, heeft de kerk een spitse toren gekregen, gebouwd van een ander formaat en kleur stenen. Daarom werd er in 1873 besloten het schip en het koor te bepleisteren. In de jaren 1971-1972 werd dit pleisterwerk verwijderd en zijn oude elementen weer zichtbaar gemaakt. Aan de kant van de supermarkt is een gevelsteen met een tekst uit 1591 ingemetseld en de daar nog zichtbare deur in het midden dateert uit begin 1700. Het zou de ingang voor de adel kunnen zijn geweest, omdat dit gedeelte grenst aan het vroegere park van de adellijke familie Van Sminia.

Het interieur bestaat o.a. uit fraaie rouwborden en 17e-18e eeuws meubilair. In de toren van de kerk hangen twee klokken, die in de tweede wereldoorlog door de bezetter uit de kerktoren gehaald, om in Duitsland te worden omgesmolten. De grote klok kwam eerst in opslag in Giethoorn en is daar vanwege wateroverlast blijven staan. In juli 1945 kwam die klok weer terug in Wommels. De kleine klok werd vervoerd naar Hamburg, kwam gescheurd terug en werd in 1955 omgesmolten. Op 3 maart 1955 werd die klok weer in de toren geplaatst.

Aan de achterkant van de kerk bevindt zich nog een hek, dat een restant is van de eerste Sminiastate, gelegen aan de Terp, daar waar nu de supermarkt staat.Tot beginjaren vijftig stond dit toegangshek aan het begin van It Bosk.

Een deel van de gracht gegraven om het bos of Sminiapark van de eerste Sminiastate bestaat nu nog en is zichtbaar langs de Van Sminialeane. Na de afbraak van het slot rond 1870, werd het bos in 72 percelen verdeeld en verhuurd als volkstuintjes voor de Wommelser arbeiders.

Locatie

terp 19 - 8731AX, wommels

Colofon

Ned. Hervormde Kerk Wommels, uitgave Van der Eems, Oosterend

© Foto voorblad: It âlders erf
Read more





Respond

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Groep Wommels)